Homepage - Editorial - Depresia post partum - legenda sau realitate crunta?
Depresia post partum - legenda sau realitate crunta?

Depresia post partum – legenda sau realitate crunta?

Editorial

Depresia post partum – o etapa fireasca sau patologie? Cum o putem trai si sa fim si tefere in timpul si dupa aceasta?

Depinde de tine! Asta a fost concluzia primului atelier emotional pentru gravide organizat de „Calatoria spre tine”, cu intentia clara de a spune adevarul adevarat despre cea mai aparent asteptata schimbare hormonala din viata unei femei, dar care in cele mai multe cazuri, e simtita ca o furtuna devastanta.
Auzim mereu, ca unic sfat pentru gravidutzele sau lauzele care indraznesc sa exprime greutatile pe care le intampina – „lasa ca trece, ai sa uiti si o sa vezi ca o sa vrei sa-l faci si pe al doilea”.
E adevarat, natura are darul de a te face sa uiti clipele de agonie in care ai fi dat orice sa poti controla minut cu minut activitatea bebelusului in burtica, noptile de tortura evident fara somn in care ti-ai dorit sa nasti mai repede ca sa poti in sfarsit respira, momentele in care iti tasneau lacrimile ca de crocodil doar pentru ca iti scapau obiecte din mana iar cei din jur te priveau ca pe o semi nebuna…. e nevoie sa insir momentele imediat de dupa nastere in care senzatia clara este ca ti-a livrat cineva un pachet extrem de complex fara instructiuni de folosinta, dar cu un roman de sfaturi divergente din partea familiei? Sau asteptarile  acestora referitoare la tine, biata lauza care abia iti gestionezi noua conditie dar care evident, trebuie sa treci din starea de rasfat din timpul sarcinii la wonder woman care alapteaza, leagana, alina, calca, spala, face curatenie, eventual si cumparaturi, plimba copilul, schimba copilul si..in timpul liber se alimenteaza corespunzator asigurarii tuturor cerintelor noului membru al familiei?
E adevarat, uiti, dar corpul tau nu uita, ci stocheaza toate frustrarile in propriile celule, ba chiar le transmite extrem de empaticei creaturi abia nascute. Si atunci, cadoul tau pentru pruncu-ti adorat va fi un pachet de nedigerat de emotii negative. Pe care tu, in cea mai fericita dintre variante,  le elimini printr-o depresie post partuum. Copilul le taraste cu el o viata, fara sa stie de unde sunt si cum s-a procopsit cu ele.
De aici si invitatia mea – „Incepe-ti viata de mamica cu dreptul!”. Acest atelier imi doresc sa se transforme in locul in care sa putem fi suta la suta sincere, ca viata noastra si a copiilor nostri sa nu mai contina concepte ca… „lasa ca e bine si asa”, „nu te mai plange ca doar nu esti prima femeie care a nascut”, „asta e destinul femeii, sa indure”. Sarcina si nasterea sunt minuni dumnezeiesti si poti contribui activ pentru  ca toate schimbarile si inconvenientele acestei perioade sa fie percepute ca ceea ce sunt – lucruri firesti, menite sa-ti pregateasca trupul si spiritul pentru noul rol.
Asa incat imi permit sa va sugerez cateva actiuni simple care sa va usureze viata voua si familiei voastre-
1- Chiar daca pana acum nu ti-ai permis acest lux, sarcina e perioada ideala sa te plasezi pe locul 1 in topul prioritatilor tale! Asculta-ti corpul si chiar aparent capriciile. Daca simti nevoia sa dormi, oriunde ai fi (ma putin la volan!!!) gaseste-ti un culcus improvizat unde sa motai 10 minute. adu-ti aminte, ai scuza perfecta, esti insarcinata! Te vei simti minunat apoi iar corpul iti va multumi intens! Pana la urma ii cerem mereu corpului sa ne ajute, dar noi il biciuim mereu…
2- Daca simti nevoia sa mananci un aliment anume, respira adanc si simte daca e chiar chemarea corpului sau a mintii care vrea sa fuga de alte senzatii cu ajutorul zaharului sau a altor prostii. Daca insa simti fluturasi in stomac gandindu-te la cum iti va fi dupa ingerarea respectivului aliment, Pofta buna! Chiar daca universal vorbind, nu este ceva sanatos, tine-l in maini cateva secunde sa se armonizeze cu corpul tau si…va fi balsam!
3-Atunci cand te napadesc gandurile rele privitoare la ce s-ar putea intampla negativ in burtica, atunci cand ai senzatia ca nu mai misca copilul, gaseste-ti un loc retras, pune muzica preferata, pune-ti mainile pe pantec si conecteaza-te la pruncul tau. simte-i bataile inimii, daca te ajuta cheama langa tine orice prezenta divina in care TU crezi (de la Fecioara Maria la orice intelept in care ai incredere deplina), si respira odata cu copilul. Daca ceea ce simti e liniste si confort, e totul in regula. Daca in schimb simti agitatie si spaima, du-te de urgenta la medic. O simpla ecografie sau un ascultat „profesionist” de ritm cardiac va fi suficient. Apropos, ia-ti in casa un stetoscop. Te va salva de  multe atacuri de panica , de bani dati pe ecografii „de urgenta” si de drumuri inutile. Daca nu ai deja un terapeut sau un medic plin de rabdare care sa te calmeze chiar si prin telefon, gaseste-ti unul. Pe scurt fa orice simti ca sa nu ramai in starea de panica. Se transmite copilului si poate declansa un travaliu prematur.
Lista cu sfaturi e mult mai lunga, dar pentru aceasta editie m-as opri aici, in asteptarea scrisorilor voastre cu intrebari despre ce va preocupa pe voi in timpul sarcinii din punct de vedere emotional pe adresa 

ro****@pl****.ro











. Nimic nu este de neglijat in aceasta perioada si nimeni nu e mai important decat tine pe lumea asta, pentru ca tu porti comoara lumii, cel mai pretios inger, al tau!

 

Foto: arhiva mea personală

Articol scris pentru si aparut in revista plafar

Comments

comments

Post a Comment