Ieri a fost o zi speciala la cea de-a doua lectie din cursul de gatit ABC-ul in bucatarie din cadrul Scuola di Cucina „SEMPLICE, SEMPLICE!”.Am inceput cursul cu cateva secunde se purificare cu uleiul esential de lamaie daruit de Thea Haimovitz, pentru ca aura si dispozitia noastra sa fie una de exceptie!
S-a inscris o noua cursanta entuziasta, Diana, si am avut doi oaspeti de onoare- Cristian Tantareanu alaturi de sotia sa Manuela.
„Copile, dar tu nu faci nici o afacere din asta!” m-a apostrofat in stilu-i caracteristic joviala noastra gazda. „Nu, mr Tantareanu, Scoala nu e o afacere ci un proiect de suflet prin care vreau sa demonstrez ca oricine poate gati simplu si sanatos. Toate trucurile pe care le-am invatat eu in Italia si apoi aici, la emisiuni de gatit, de prin carti si din experienta proprie, n-ar fi pacat sa le folosesc doar eu”?
Si apoi tot ma intreaba toata lumea ce mananc de spun mereu ca sunt gurmanda dar reusesc sa ma mentin in forma. Acest curs este exemplificarea concreta. Iau retete traditionale, caut variantele sanatoase si mai dietetice. daca nu exista, le inventez, cu ajutotul sfaturilor primite sau preluate de la Prof Dr Mencinicopschi, Montignac, dr Mihaela Bilic sau Cornelia Marin.
Asa s-a nascut si cea de-a doua lectie a cursului „ABC-ul in bucatarie” , avand ca subiect principal felul meu preferat de mancare, in special iarna- SUPE, SUPE CREME, CIORBE.
Am invatat cum se fac supele de baza, cum se obtine o supa clara si gelatina pentru piftie, am facut baza bechamel varianta light, doar cu o boare de faina de soia, unt ghee si lapte si in final am gatit cele mai gustoase retete de supe din lume- SUPA DE ROSII Montignac (pornind de la rosioare cherry la cuptor cu cimbru si oregano)- ideala pentru copii dar si mame atente la silueta, geniala SUPA DE CEAPA (cu adaos dulce de praz si chimen)- o adevarata supa medicament impotriva racelii, GULAS DE ARDEI COPTI IN PAINE DE CASA – o reteta satioasa pentru barbati infometati si SUPA CREMA DE CIUPERCI PORCINI, de departe regina oricarei cine de toamna tarzie.
Familia Tantareanu a gustat constiincioasa din tot, a luat notite chiar (partea feminina, evident) si le-au declarat un MUST HAVE al menu-urilor lor viitoare.
Si pentru ca mi-a fost ceruta pe Facebook, reteta de SUPA CREMA DE CIUPERCI PORCINI, iat-o, cu mentiunea ca ciupercile folosite pot fi de orice fel, ideal fiind sa se mixeze mai multe soiuri. Noi ieri am combinat champignon, ghebe, porcini (hribi), dar si urechi e lemn si cateva shitake. Va dati seama ce gust a avut,nu? A fost varianta de lux a retetei, dar eu cred ca meritam sa mancam ce e mai bun si ce contine mai multe vitamine, antioxidanti si fibre. Asta nu inseamna ca o varianta economica, cu ciuperci de crescatorie din orice piata nu ar fi savuroasa. Doar ca, la ocazii festive macar, gustul si textura inconfundabila a ciupercilor porcinii (hribi) fac toti banii!!!
SUPA CREMA DE CIUPERCI PORCINI (HRIBI)
Ingrediente pentru 6 persoane
50 g porcini uscati de buna calitate (se pot folosi si alte feluri de ciuperci, dar porcini au un gust puternic si savuros)- o lingura de ulei de masline sau 10 g de unt ghee- putin patrunjel- un catel de usturoi-sos bechamel- piper-500 ml supa concentrata de legume- putin unt rece
Se lasa ciupercile de inmuiat in apa calduta cateva zeci de minute. Se storc si se calesc un pic cu usturoi, ulei (sau unt) si patrunjel. Se mixeaza totul cu un pic de supa de baza si se readuce intr-o cratita alaturi de sosul bechamel si restul de supa de baza. Se lasa la fiert la foc mic 15 minute si apoi, cu focul stins, se leaga cu un pic de unt rece.
Cum am spus, aceasta este reteta de baza, de la care se poate improviza dupa gust, asa cum am facut si noi la Scuola di Cucina „SEMPLICE, SEMPLICE!”.
Urmeaza lectia a treia din ABC-ul in Bucatarie, cu LEGUME, LEGUMINOASE SI SALATE